Blog: Wereldwonderen

Donderdag 27 maart 2025

Werkelijke wereldwonderen

Van kristalkwallen tot sterrenstof: verwondering zit in de kleinste dingen

Wat is een wereldwonder eigenlijk?
We denken vaak aan de piramides, de Chinese Muur of de hangende tuinen van Babylon. Maar wat als wereldwonderen niet alleen groots en oud zijn — maar ook klein, levend, kwetsbaar, en soms bijna onzichtbaar?

Iedere editie duiken we in enkele van die verborgen wonderen. Denk aan de kristalkwal, die oplicht in het donker dankzij een eiwit dat nu een Nobelprijs waard bleek. Of star sand: zandkorrels in de vorm van sterretjes, alleen te vinden op een paar magische stranden in Japan. Of wat dacht je van bomen die met elkaar praten via ondergrondse schimmelnetwerken. Een bos is zoveel meer dan een verzameling bomen ...

De verwondering zit vaak in het onzichtbare
Soms zit een wereldwonder in een microscopisch detail. Een schelp die lijkt op hiërogliefen. De manier waarop een zeepaardje zijn jongen draagt. Een vallende ster die je nét op tijd ziet. Of simpelweg het feit dat je hart elke dag klopt zonder dat je het hoeft aan te sturen.

We leven in een wereld die graag snelheid en overzicht heeft. Maar wie echt kijkt — vertraagt — ontdekt iets groters. Iets dat je niet kunt meten, maar wel voelen.
Dat is, misschien, waar het echte wonder begint.

Wat is jouw wereldwonder?
We zijn benieuwd. Wat raakt jou? Waar valt jouw mond nog van open?
Misschien is het een natuurverschijnsel, een dier, een voorwerp, een herinnering of een plek op aarde. Wat verdient volgens jou de titel wereldwonder?

Misschien zijn wereldwonderen niet zeldzaam. Misschien zijn we alleen vergeten hoe we ze moeten zien.

Terug naar overzicht